неделя, 28 юни 2009 г.

Из редовете на един бестселър (част 1)

Малко след 23-тия ми рожден ден в началото на май, две приятелки ми подариха невероятна книга, която намерили на стара прашна сергия и за миг не се поколебали да се погаврят! Подариха ми я, защото съм изглеждал като "най-неженения мъж на света" и щял да ми бъде от полза един наръчник за брака - да се възпитам в зряла сериозност и отрека от хлапашка разхайтеност.
Въпреки навършените 23 едва сега се чувствам достатъчно зрял да споделя частица от съдържанието на това четиво. Книгата се впуска в много сериозна проблематика, а именно секса и брака в социалистическото общество. Момичетата ми подариха превод на 21-вото й издание(!) от 1979 и авторът е, да, познахте, не кой да е, а специалистът по секс...нещата в социалистическото общество, "социалхигиенистът" и немец от ГДР, Рудолф Нойберт.Тъкмо идат избори, преди да гласувате прочетете какво мислят (и препоръчват!) строителите на социалистическото общество по въпросите за секса, брака и други хубави неща:

стр. 133
3. ПЕРВЕРЗНОСТИ (ИЗВРАТЕНОСТИ) И БРАК
"Във всяка книга, в която се разглеждат сексуални проблеми, заемат голямо място отклоненията (извращенията) или така наречените перверзности. Магнус Хиршфелд е събрал 40 000 случая на такива анормалности на сексуалността.
Но преди всичко какво означава това? Работейки цели десетилетия през двайсетте години, той е събрал този материал от утайката на големите градове Берлин, Хамбург, Франкфурт, Кьолн, Лайпциг. Обстановката е била особено благоприятна за него..."... Мога да кажа само евала на Магнус Хиршфелд!

Пак за перверзиите, личният ми фаворит от същата страница:
"Донеси ми шал от нейните гърди,
един жартиер за моята любовна страст."
Това фетишизъм ли е? Не. Обаче да се събират само шалове, вързващи се на гърдите, това вече би било фетишизъм. Да се носи къдрица от любимата в малкото джобче до гърдите, това фетишизъм ли е? Естествено не. Но да се режат плитки и вече само с помощта на плитки да се постига полово задоволяване, това е фетишизъм."... Записвате ли си?

стр. 78 за бременността сред младите момичета
"Те трябва първо да завършат физическото си развитие, трябва да се развият и оформят като социалистически личности, те искат да завършат своето професионално образование, без да бъдат дву- и трикратно обременени с бременност, раждане и кърмене."

стр. 72
ОБЛЕКЛО
"Сега ние отново преживяваме време, в което предимно младите момичета и жени не използуват сутиена"... Тц-тц-тц.

стр. 51
5. МЕНСТРУАЦИЯТА
"Още много отдавна фантазията на народите се е занимавала с особеността на жените да кървят всеки четири седмици от влагалището. Кръвта произлиза в действителност от матката, която обаче не е достъпна за непосредствено наблюдение. Ловците и животновъдите били добри наблюдатели. Направило им впечатление, че това явление се наблюдава само при хората. Вследствие на това много суеверия са възникнали във връзка с месечното кървене на момичетата и жените. Какво представлява в същност месечното кървене? Това пречистване ли е, както мислят едни, или е болест, както мислят други? Нито едното, нито другото!"


Ами така е... Анахронизмите забавляват, но не е забавно когато диктуват какво да става в днешното.

Няма коментари: