сряда, 14 май 2008 г.

Двама местят фигури и се шегуват (ама не съвсем като другите)

Днес се случи нещо чудесно - поседях редом (и поговорих) с Борис Василиевич Спаски! При цялото обилие от посредственост и незначителност наоколо, винаги е страхотно преживяване да пообщуваш за кратко с някой, за когото няма никакво съмнение, че е гениален. Този човек се е наложило Боби Фишер да победи през 72-ра, за да стигне до върха... В момента Спаски е на 71, по-жизнен от всякога, един от титаните на онази златна епоха, в която компютрите още не побеждаваха обидно хората и всичко беше някак по-творческо. Това е живата история на шаха и тя влезе най-непринудено във Военния клуб в София.
10-тият световен шампион е специален гост на Mtel Masters и днес коментира партиите от 6-тия кръг. Попревеждах малко, докато той подхвърляше духовити реплики в коментарите си, видимо доволен от интересния развой и... водката във VIP залата.
И двамата българи победиха днес, като партията на Чепаринов с китаеца отново привлече вниманието заради острите варианти. След първото си реми в турнира (с Раджабов) друг безспорен гений, лидерът досега Иванчук, се присъедини към анализите и показа етюден вариант за печалба. Иван го видя зад дъската и така си заслужи възклицанието на Спаски "Какой молодец!".
Нещо неописуемо е да гледаш как тези двамата си говорят за шах - с лекотата, която такава дарба предполага. И се забавляват.

Няма коментари: