четвъртък, 8 май 2008 г.

Епични битки във Военния клуб - Mtel Masters започна... подобаващо!

За пръв път откакто се провежда супертурнир на родна почва, партиите се играят във Военния клуб. Тази година организацията е изведена на ново равнище и гросмайсторите играят в ...стъклен.. аквариум. Да, това е думата. Аквариумът позволява те да се изолират от външните шумове, а публиката да си коментира на воля.
Всъщност, стъпвайки във Военния клуб, аз се озовах точно в коментарното студио при стари познайници - гл. ас. мс Радислав Атанасов от НСА, многократната шампионка за девойки Стефи Бедникова и (последният не е стар познайник, защото просто е много малък:) младата българска надежда фм Киприан Бербатов. Добре, че беше този млад трети братовчед на Митко Бербатов - от всички ни, той смяташе вариантите най-бързо:)

Към самия първи кръг -

Явно иновацията "Sofia rules" (това значи "софийски правила", а не, че София властва:) дава резулат в тези най-елитни от елитните турнири - на старта на Mtel Masters' 2008 нито една партия не завърши реми!

Теймур Раджабов - Василий Иванчук 0-1
Левон Аронян - Веселин Топалов 0-1
Иван Чепаринов - Бу Сянджи 1-0

Това са резултатите от първия кръг, който приключи днес. Прекрасни победи на нашите двама гросмайстори - обърнете внимание именно на тази част - за пръв път в турнир с такъв среден рейтинг (2737) играят двама български играчи! Единият не се нуждае от представяне, а за другия това ще е кръщене в състезание от подобен мащаб. Гросмайстор Иван Чепаринов долетя заедно с другия най-млад участник, Теймур Раджабов, право от Баку, веднага след завършването на Гран При там. Иван е мой адаш и връстник, с когото сме играли заедно по юношески първенства преди години. Още тогава личаха огромният му потенциал, фанатичната любов към играта и къртовското трудолюбие. В момента е вторият шахматист в страната след Веселин. Има всички шансове да влезе и да си остане (което е по-важното) в световния елит. Всеизвестно е, че Иван е главният анализатор и треньор в щаба на Топалов и носи лична отговорност за повечето от новите идеи, с които Веско изненадва съперниците си в дебюта (например бомбата 12. Nxf7 срещу Крамник във Вайк Ан Зее е негово откритие). Съвместната работа със световния екс-шампион помогна на Чепаринов да израсне с няколко класи за много кратък период от време и сега му се дава възможността да покаже на какво е способен. За пръв път двамата ще играят един срещу друг, което обещава да е интересно.

и отново към самия първия кръг, защото се отплеснах -

Веско взе днес важна точка от потенциален фаворит, срещу когото на всичко отгоре и беше губил няколко пъти тази година - Левон Аронян. Любопитното е, че прекрасната жертва на топ 36... Re3 всъщност не е обективно най-силният ход, както веднага показаха програмите - леко печели 36... Qf4. Даже напротив, ако вместо да приеме данайския дар, Аронян беше играл 37. Qxd5, то тогава би се сдобил с реми и половин точка в таблицата. Все пак на дъската не се вижда толкова лесно, цайтнотът си каза своето, а и като цяло, изключая 36-тия ход, играта на Топалов беше безупречна. Бяхме свикнали да виждаме лоши стартове и феноменални финиши от него, но сега нещата започват обещаващо. Изглежда, че Веско е във форма, а когато е така, всеки съперник има сериозен повод за притеснение. Да не избързваме.
Раджабов с голяма решителност върна качеството си в повече и влезе в напълно загубен пешечен ендшпил, който легендарният Вася Иванчук реализира с фина техника, без никакви проблеми. Може би азербайджанецът е уморен от участието в Гран При.
И накрая, Иван, който явно не е уморен, спечели най-чистата партия на кръга срещу Сянджи - висш пилотаж в техниката и позиционната игра. Наистина учебна. Китаецът беше в своеобразен цугцванг през повечето време и просто нямаше полезни ходове. Макар да се защитаваше с хитроумни уловки и да намираше тактически ресурси (единствен шанс в такива тежки позиции), закономерният край дойде - нашият гросмайстор с лекота избегна подводните камъни и умело реализира. Безкомпромисен и многообещаващ първи ден.

Повече информация и ежедневни новини, плюс коментари, webcam и пряко предаване на ходовете, можете да намерите на официалния сайт на турнира.

Няма коментари: