понеделник, 13 октомври 2008 г.

Петиция

Да спасим Исландия!

Всеки ден в европейския столичен град Рейкявик се будят и отиват на работа около 120 хиляди души. От известно време насам те живеят в постоянен страх (и това оказва своето влияние когато ловят риба), защото държавата Исландия е пред фалит. Истина е, една държава също може да фалира. Пък била тя и световна сила в риболова. Знаехте ли, че риболовът представлява над 50% от износа на Исландия?

В Исландия се намира най-старият гейзер на света. Освен него има и редица други гейзери. Също така вулкани, ледници и забележителности. Всичко това ще изчезне ако не спрем навреме грозящият страната фалит. В Исландия има четири национални парка и около 75,000 исландски коне. Исландският кон е малък, но може спокойно да носи на гърба си възрастен исландец. Като цяло е подскоклив и приятелски настроен към хората, но това топло отношение едва ли ще се запази, ако настъпи окончателен фалит в родината му.

Освен исландските коне, държавата е дала на света много хора на изкуството и изпълнители като Бьорк и... други. Ако Исландия фалира, Бьорк може би никога вече няма да издаде албум. Вярно, че това никак не звучи толкова лошо... Но "да проявим търпимост към Бьорк" ще бъде слоганът на една бъдеща подписка. Да се върнем на настоящата.

Най-високият връх в Исландия, Кванадалсхнюкюр, се издига на внушителните 2119 м. надморска височина. И нека не забравяме, че легендарният шахматен гений и единадесети световен шампион, Робърт Джеймс Фишер, през 1972 достигна своя връх, спечелвайки титлата също в Исландия. Тази година почина - също в Исландия.

Така че сложете своя подпис днес и подкрепете доблестната кауза! Нашето дело е право! Освен подписите, събираме и материални помощи за риболовното дружество на Hafnarfjörður (третият по големина град в Исландия) - плувки, корди, макари, кепчета, кукички, чепарета, захранки и воблери. Всеки може да помогне с колкото му позволяват средствата. Важното е да е от сърце, все пак ни обединяват не парите, а искрената заинтересованост. В процес на обмисляне е и производството на серия от щамповани тениски с надпис "П.И.Ч." (Подкрепете Исландия с Човечност).

Ако не участвате, значи най-вероятно сте ксенофоби без човечност или по-лошо, имате нещо против понитата и гейзерите. Не знам за всички вас, но аз не мога вече да се будя невъзмутим всеки ден, знаейки за исландската участ. Сигурен съм, че по подобен начин са се чувствали и повечето европейци по време на нашите февруарски събития от 97-ма.
Бих искал да живея в един по-добър свят, в който исландските кончета са все така дружелюбни и риболовът процъфтява. Искам Бьорк да спре да издава албуми по естествен път, а не заради криза в родината си. Наистина искам.

Станете част от една хуманна инициатива като покажете съпричастност в полето за коментари долу след този постинг. Когато се събере впечатляващо количество подписи (примерно пет) можем да изпратим всичко това в исландското посолство. Е, няма защо да крия, много е вероятно и никога да не го изпратим където и да било. То всъщност и няма исландско посолство у нас. Но не е ли по-важното да покажем, че не сме безразлични?
Все пак, ако още изпитвате някакви колебания дали да участвате, само ще ви попитам: "Hver á sér fegra föðurland"? Навярно веднага сте познали строфата, но за по-разсеяните ще припомня, че това на исландски значи "Кой има по-хубаво отечество?". Е?

Заедно за стабилна Исландия!

***
Факти за Исландия четете тук. Тук може да се чуе химнът на страната с вокали, тук - без. Тук има истинска снимка на Бьорк, но кликвайте на своя отговорност. Пълният текст на химна, заедно с превод на английски, може да се открие тук.

12 коментара:

Анонимен каза...

Podkrepqm Islandiq s chovechnost i vqra...vyv neogranichenite vuzmojnosti na isladskiq kon i....v Bjork ;)

Анонимен каза...

Count me in!

Landzhev каза...

Иван Лука Ланджев, 22г.

Анонимен каза...

i az sam ZA kauzata!
4ipi

|||Калиник Безпощадни||| каза...

Привет, Иване!
Статийката е хаплива, но добра! Струва си публикация в национален ежедневник или в някое готино списание.
Ако това има някакво значение - и аз бих положил подписа си в името на тази действително СЕРИОЗНА кауза. Ето, с мен подписите стават 5. Дай да търсим посолство на Исландия и да помагаме. По отношение на риболовните материали - вкъщи има. Татко някога беше и рибар, така че са останали какви ли не джаджи.
Да живее световната финансова криза!

Landzhev каза...

Така като я гледам, "статията" даже не е за национален ежедневник, ами направо да я пуснем в The Economist - заради безспорните аналитични достойнства. А също и личната загриженост на съвестния автор по темата.
За риболовните материали - браво, ти си човек на когото Исландия може да разчита. Останалите на баща ти джаджи не са останали напразно! Заслужаваш да получиш тениска "П.И.Ч.".

Анонимен каза...

kyde da se podpisha?! (kristina)

Landzhev каза...

Вотът ти е важен за нас, а може би и решаващ! Можеш да ползваш за пример коментар N3 и да оставиш данните си, каквато беше и първоначалната идея, но се оказа, че хората имат по-интересни неща за казване по темата. Приели са проблема лично, което ме трогна! Благодаря за съпричастността. Кристини от всички страни, съединявайте се!

Анонимен каза...

ok tagova, here I go:
Кристина Кръстева Петкова, 21г., ДА ПОДКРЕПИМ ИСЛАНДИЯ С ЧОВЕЧНОСТ!!! НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ В ТОЗИ ТЕЖЪК И РЕШИТЕЛЕН МОМЕНТ!!!

yana каза...

Иване,
има исландско посолство в софия !!! :)))
а Исландия си е уникално кътче и никак не заслужава такава съдба ! :)

Landzhev каза...

Яна,
нямах представа, но... като има - какво чакаме?! Нека се втурнем там хиляди, маса, народ и изпеем пред оградата няколко хипи-протестни песни! Докато носим тениски, посветени на каузата. Ако още се бавим, те ще вземат вече да се оправят сами. И тогава какво? Питам те!

yana каза...

питаш и отговор не чакаш !!!
аз бих си направила тениска "I wanna lick Noam Chomsky" - тъй затънала съм в четене на лингвистика сега... а исландия ще се оправи - поне докато не измре рибата.. :) а ти уби рибата с тоя блог и с твоите шапки :)