понеделник, 14 юни 2010 г.

По вина на Боби Фишер - покана

Тази сряда във Влайкова, ето и официалната информация:
По вина на Боби Фишер е първата книга на поета Иван Ланджев. В нея могат да се намерят 30 негови стихотворения, а тя самата вече може да се намери в книжарниците. Иван Ланджев също може да бъде намерен – едно от местата е на предстоящата премиера.

Представянето на книгата ще се състои в сряда, 16 юни 2010 г,. в кино „Влайкова” от 20 ч. с участието на нейния автор, редактора й Петър Чухов и поетите Стефан Иванов и Тома Марков.
В паузите между четенията ще можете да чуете по-доброто от Нирвана, Джими Хендрикс и Джон Фрушанте. А още на входа на кино „Влайкова” всеки ще получи своята шахматна фигура и своята глътка уиски.

По вина на Боби Фишер е книга със стихотворения от Иван Ланджев. Авторът би я определил като лична, но всъщност не му се определя и „книга със стихотворения” е достатъчно. Заглавието е оправдание – защото вината се нуждае от носител и трябва да се намери виновник за всички странни решения. За налудността в тези стихове и за неадекватността наоколо – за случките, веществата, думите и музиката. Животът не е шах, но хората го играят едни срещу други. Авторът записва ходовете си. Резултатът е поезия.
Ръкописът на тази книга е спечелил I-ва награда от Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, 2009.

Фотографиите на кориците са дело на Яна Лозева.

Издава „Сиела”.

Иван Ланджев (1986) е завършил философия в СУ „Св. Климент Охридски”. Лауреат е от националната олимпиада по философия (Пловдив, 2005) и участник в световната такава през същата година във Варшава. В момента учи магистратура по културология – „Изкуства и съвременност (XX-XXIв.)”. Негови текстове (поезия и проза) са публикувани в редица списания и вестници. Работи като телевизионен сценарист.

Няма коментари: