сряда, 13 март 2013 г.

Първи срички

Статията е публикувана в Sofia Live - тук.


"А няма ли да е яко... както във видеотеките - място, където вземаш филми, гледаш ги и ги връщаш... няма ли да е яко да се направи такова нещо с книги?" 

Да, яко ще е. 

Прочетох горното случайно преди няколко години в интернет - написано без ни най-малка следа от ирония, съвсем сериозно. Тези дни го споделих на приятели във facebook и повечето го посрещнаха с присмех (в социалната мрежа всички сме сатирици). Стана ми почти жал, защото, обективно погледнато, този човек е гений - макар и с известно закъснение, той напълно самостоятелно е измислил библиотеките! След което е споделил идеята си в услуга на обществото! 
Редно е да добавя, че този незнаен форумец и велик откривател не е българин. Оригиналният цитат е на английски, но и ние имаме повод за гордост: припомних си цялото нещо заради едно българско постижение на прогресивната мисъл, което доби заслужена популярност тия дни. Имам предвид видеото „Първи стъпки в библиотеката" - заглавие, което в никакъв случай не ни подвежда. 

Както вече знаем, това е един от рекламните клипове на библиотеката на НБУ. Ако потърсите „Първи стъпки в библиотеката" в Google, ще видите, че единствените други резултати са за инициатива, свързана с организирани посещения на деца от ОДЗ и ЦДГ. Значи, имаме ОДЗ (Обединено детско заведение), ЦДГ (Целодневна детска градина) и НБУ (Нов български университет). При цялото ми уважение към детските градини, от НБУ са положили малко повече усилия. Изградена е PR-стратегия, използвани са възможностите, които предлага интернет и ето, че този клип е еманация на... какво ли не. 

Бих искал да поздравя авторите с избора на музикален фон - „Ocean" на John Butler. Чудесно, естетско парче, което в случая ни дава и една нужна индикация, че клипът все пак не е порно - въпреки разпознаваемия сюжет и недвусмисления глас зад кадър: „Не знам какво ме очаква вътре, но съм готова да рискувам." 

Млада и неопитна, но любопитна и решителна студентка осъществява епичния сблъсък с неизвестното и влиза в това тайнствено пространство, за което само е чувала, преди да я приемат във ВУЗ. Класическа Coming of Age история. Плахото момиченце ще си отиде веднъж завинаги, щом й изкарат читателска карта. Сега тя ще се научи да разбира библиотеката, да не се плаши от нея, а да ползва благата й (компютърния център). Ще се върне при своите себеподобни и ще разпространи знанието си. После те също ще се престрашат и ще започнат да идват. В Библиотеката. Целия курс. 

Сега... много е лесно да се присмеем на видеото, само защото е нелепо. И безумно. И покъртително в глупостта си. И сексистко. Аз също почти се подведох - признавам, че първосигналната ми реакция беше нещо от рода на: „НБУ! WTF? SMH..." Но наистина е твърде лесно да се подиграем на всичко това, само защото имаме основания. 

А бихме могли да пробваме друго - да си дадем сметка, че това клипче не е направено от хубаво. Всъщност то е чудесна метафора на всичко, което ни връхлита открай време и през последния месец-месец и половина ескалира дотам, че премиерът (в оставка) вдигна кръвно. Да, няколко души се самозапалиха, десетки бяха ранени, хиляди не издържаха и излязоха на улицата. Но оставете това - господин Борисов (в оставка) вдигна високо кръвно. Да се замислим за секунда докъде стигнахме. Защо стана така? 

Може би ако всички по-своевременно бяха направили своите първи стъпки в библиотеката, резултатите щяха да са различни. Ако премиерът (в оставка) беше чел друго, освен Карл Май, Майн Рид и статии за себе си, може би сега нямаше да го заплашва хипертония. И реториката му нямаше да е на дървосекач (което нас тук може да си ни кефи, но в преговорите с големите батковци претърпя пълен крах). 

Може би и в плакатите на протестиращите нямаше да се бърка философ с планета и да пише Плутон вместо Платон. Исканията щяха да се артикулират ясно и адекватно, а едни образовани държавници щяха да им отговорят също така ясно и адекватно. 

Сега желанието на протестите може да се определи горе-долу така: „Няма ли да е яко, както в Швейцария - където системата работи - да се направи такова нещо с България?" Да, яко ще е. Да открием демокрацията, както анонимният пич е открил библиотеката. С известно закъснение. От нищото, просто да ни хрумне. 

Разбира се, лошо и тъпо е да обвиняваме в неначетеност озверели от недоимък хора, които вече не знаят какво да правят и затова са навън. Обаче те са само една част от излезлите, ето защо няма нищо хомогенно в недоволството ни. Покривката на протеста е шарена и нацапана с какво ли не - там наистина има хора в безизходица, но има и всевъзможни шайки лумпени, има платени боклуци, има и такива, на които им е скучно, щото убиха Косъма. Тези хора искат да има нулева инфлация, да няма партии и да няма червеи в черешите. Успех. 

Да се върнем на клипа. Създаден с най-добри намерения, той е неволно признание за едно от големите поражения на държавата ни, загуба с много по-тежки последствия от безпаричието - говоря за масовото отдръпване от книгите, девалвацията им, която трае десетилетия наред и в един момент неизбежно довежда до това мило учудване: "Колко много книги!"

Но пък с учудването започва философията. Идват питанията и после хрумките, които се превръщат в решения. Студентката завършва оптимистично: "Сега си тръгвам, но ще се върна пак." Нека и ние така. Българският писател Георги Господинов казва, че четящият човек, човекът с вкус, по-трудно става подлец. Красива теза, подобна отстоява и Йосиф Бродски в Нобеловата си лекция. Там той твърди: „Злото, особено политическото, е винаги лош стилист." Нашето политическо зло показа ясно правотата на това твърдение. Показа на всички, че е полуграмотно и срича. 

Има една прекрасна и смислена кампания „Подарете книга", сигурно сте чували - събират се книги и се даряват в домовете за сираци. Предлагам да направим нещо подобно и за политическото зло в България. Кръстил съм кампанията „Прочетете книга". Идеята е на следващия протест да се занесат книги и да се дарят в парламента, под формата на замерване - вместо с камъни и яйца. Първи стъпки.

3 коментара:

Анонимен каза...

драйвер ati hd 5450
драйвер для usb lg p970
amd radeon 6400m драйвер
драйвер sony ericsson w205
универсальный драйвер для картридера


http://www.investors.eb2a.com/vb/member.php?s=f3dc8947a7d3e6732b54e9339b86c8b3&u=21
http://dickemabout.com/member.php?action=profile&uid=41208
http://forums.startsampling.com/member.php?u=537553
http://mamsovet.co.il/index.php?/user/7359-arpoorta/
http://www.uzmanorg.forum.ac/user-1390.html

http://flavors.me/cipsegire
http://flavors.me/nisretari
http://flavors.me/punkiarucness
http://flavors.me/tiridneno
http://flavors.me/riagodpurab

Анонимен каза...

Piece of writing writing is also a excitement, if you be familiar with after that you can write if not it is difficult to write.


my weblog laser cellulite treatment

Анонимен каза...

It's remarkable to visit this web site and reading the views of all colleagues regarding this article, while I am also zealous of getting know-how.

Look into my web page new cellulite treatment